Het asbestattest van kracht

07/11/2022

Vanaf 23 november 2022 moet je als verkoper van een gebouw of woning dat voor 2001 gebouwd werd, een asbestattest kunnen voorleggen.
Het attest geeft een overzicht waar er zich asbest bevindt in de woning. Op basis van deze inventarisatie, opgemaakt door een erkend deskundige, levert de OVAM een uniek asbestattest af. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat van het asbest is en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.

Het asbestattest behandelt volgende onderwerpen:

  • Inspectierapport van de locatie
  • Asbestveilig of niet
    • Risicoanalyse per materiaal
    • Advies asbestveilig krijgen
  • Advies beheer en verwijdering - methode
Asbest kent vele toepassingen, de asbestdeskundige zal waar nodig ook stalen afnemen van verdachte materialen. Enkel de materialen die een risico vormen voor mens of milieu moeten versneld worden weggenomen.
Het asbestattest blijft 10 jaar geldig na afleverdatum. Is er ook effectief asbest aanwezig in het pand? Dan ben je wel nog altijd in de mogelijkheid om de woning te verkopen.
De overheid wil met het invoeren van het attest evolueren naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Vanaf 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning ouder dan 2001 beschikken over een asbestattest. Ook wanneer de woning niet verkocht wordt. Een verhuurder moet dus ook in 2032 een asbestattest kunnen voorleggen.

Uiteraard staan wij voor u klaar om u te helpen met uw vragen. Ook bij verkoop van uw woning nemen wij de aanvraag van het attest op ons.
Voor meer informatie kan u alles terugvinden op: https://ovam.vlaanderen.be/omgaan-met-asbest

Bron: OVAM