2021 en de veranderingen in het vastgoed.
07/01/2021
YVIMAT INFORMEERT
Wij zetten 5 belangrijke wijzigingen in 2021 voor jou op een rijtje.
1. VOOR SLOOP EN HEROPBOUW IN HEEL BELGIË 6 % BTW
Slopen en heropbouwen kon voorheen alleen in 32 stedelijke gebieden tegen een verlaagd btw-tarief van 6 %. Elders moest 21 % btw betaald worden op de afbraak, sloop en heropbouw. Maar zoals aangekondigd in het federale regeerakkoord is het verlaagde btw-tarief vanaf 1 januari tijdelijk uitgebreid naar het hele land, zij het onder strikte voorwaarden.
Meer info
2. BEN-NORM VERPLICHT
Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen.
Bouw je dit jaar een nieuwbouwwoning, dan mag het E-peil nog maximaal E30 bedragen. Ook voor een ingrijpende energetische renovatie zakt het E-peil van 70 naar 60.
Meer info
3. RENTELOOS LENEN TOT 60.000 EURO EN EEN NIEUWE EPC-LABELPREMIE
Met een renteloze lening tot 60.000 euro voor een woning en tot 45.000 euro voor een appartement en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties, wil de Vlaamse overheid Vlamingen ervan overtuigen om te renoveren. De nieuwe premieregeling gaat op 1 januari 2021 in en geldt voor ‘nieuwe eigenaars’.
Meer info
4. VERHOOGDE PREMIES
BENOveren, dat is goed voor je portemonnee, want je bespaart meteen op je energiefactuur. En voor elke energiebesparende ingreep krijg je een financieel ruggensteuntje van de Vlaamse overheid, waardoor je de investering nog sneller hebt terugverdiend. Je wint dus twee keer.
Je ontdekt alle premies voor renovatie die je in 2021 van het Vlaams Gewest kan krijgen (onder voorbehoud van goedkeuring door de Vlaamse Regering) via onderstaande link. Die gelden voor eindfacturen vanaf 2021. Zo heeft de Vlaamse Regering besloten om de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde te verdubbelen. De basispremie voor isolerende beglazing stijgt zo van 8 naar 16 euro per m² en die voor muurisolatie langs de buitenkant van 15 naar 30 euro per m².
Overzicht van alle renovatiepremies en andere financiële stimuli
5. WONINGKWALITEIT
De jaarwissel was een belangrijke mijlpaal voor de regelgeving inzake woningkwaliteitsbewaking in Vlaanderen. Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen. Het conformiteitsattest is een officieel document dat aantoont dat uw woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen-Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag. Op 1 januari zijn zowel het Optimalisatiedecreet als het Optimalisatiebesluit in werking getreden. Daarmee wordt een grootschalige hervorming gerealiseerd. De blikvanger is uiteraard de overstap van strafpunten naar categorieën in de technische verslagen. Daarnaast wijzigen er nog heel wat zaken.
Meer info